God gelooft in Breda!

Ruim 25 jaar geleden is Frank van de Akker begonnen met kerkplanting in Breda, vanuit de Kerk van de Nazarener in Vlaardingen. In de afgelopen 25 jaar is de kerk gegroeid, zijn mensen tot geloof gekomen en gedoopt, maar de laatste jaren voor corona waren ingewikkelde jaren waarin ook mensen de kerk verlieten. Zo ging de kerkgemeenschap in een zeer kwetsbare situatie de coronatijd in.

Tijdens de eerste lockdown was er veel onzekerheid of de gemeente zou kunnen overleven. Toch was er een kleine kerngroep die, dankzij ondersteuning vanuit de Kerk van de Nazarener in de Hoekse Waard en diverse andere kerken, de moed erin hield en de schouders eronder zette. Tijdens de zomer van 2021 ervoeren Nici en ik ons geroepen tot deze bijzondere groep mensen en hun missie in Breda. Dit leidde ertoe dat wij als predikantenechtpaar in januari 2022 in Breda zijn begonnen. Er waren 25 betrokken leden overgebleven, die betrokken en trouw waren gebleven door dik en dun. En we hadden een mooi gebouw behouden in een bijzondere wijk vlak bij het centrum van Breda. Met deze groep konden we werken aan een nieuw begin. En dat nieuw begin kwam er!


Het afgelopen jaar groeide het verlangen om het kinderwerk van vroeger (was ongeveer vier jaar geleden gestopt) weer op te pakken. We besloten om in september, tijdens de viering van ons 25-jarig bestaan, Matthijs Vlaardingenbroek uit te nodigen. Ook al hadden we maar een paar kinderen van gemeenteleden zelf, we waren overtuigd dat God iets groots voor ogen heeft. En ja hoor, uiteindelijk waren er meer dan 25 kinderen in totaal, waarvan bijna 10 kinderen uit de buurt. Het overgrote merendeel van deze kinderen kent het evangelie of Jezus niet. Ik mocht vragen beantwoorden als ‘wat is bidden?’ en Matthijs kon aan de hand van goocheltrucs de kinderen het evangelie vertellen.


Het verlangen om het kinderwerk in de wijk weer op te pakken groeide en met vier kerkleden startten we half november. We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar als er al 5 kinderen zouden komen, dan waren we tevreden. Er kwamen er twee, toen nog een paar, en langzaam druppelde de ruimte zich vol met 23(!) kinderen uit de wijk! Wat een gekkenhuis en wat een plezier! Het was een geweldige middag, met een verhaal met een boodschap, een knutselwerkje en spelletjes buiten. Er ontstonden leuke nieuwe contacten met ouders, en ook oude contacten werden weer aangehaald. We gaan nu eenmaal per maand op woensdagmiddag door met de kinderclub voor de wijk in de kerk!


Daarnaast ontstond rondom de zomer het verlangen om een Alpha cursus te gaan geven. Met een mooie groep mensen zijn we deze aan het voorbereiden en bidden we als gemeente voor mensen die we hier naartoe willen uitnodigen. We starten eind februari, natuurlijk na carnaval, met de cursus.


Ergens begin november ontving ik een appje van een kerklid. Zij had met een paar andere gemeenteleden zitten praten na de dienst en ze getuigden ervan dat ze als gemeente aardig aan het genezen waren. Bovendien wilden ze graag iets bijzonders met kerstavond doen in en voor de wijk! Een paar weken later staat het programma: starten met zingen van kerstliederen voor de deur. Er zal chocolademelk en kerststol uitgedeeld worden. Daarna een heerlijke kerstnachtdienst, afgesloten met vuurkorven en eten, een feest tot laat in de avond in, in en voor de wijk! God is goed, en Brabant is vol gezelligheid en gastvrijheid.


Tot slot nog een klein vuurtje dat aan mag wakkeren. Er is ook een vriendengroep van jongvolwassenen en jonge gezinnen. In het verleden waren ook zij allemaal onderdeel van de kerk, maar de meesten komen niet meer op zondagmorgen. Onlangs is deze groep ook weer bij elkaar gekomen op een doordeweekse avond, waar gezelligheid en diepgang hand in hand gaan.
Kortom, God is iets nieuws aan het doen in Breda, wij als gemeente worden hier enthousiast van en zien uit naar meer! Nederland onder de rivieren wordt harde grond genoemd. Er is veel uitgesproken weerstand tegen God, geloof en zeker tegen de kerk. Maar wat voor mensen onmogelijk is, is voor God mogelijk! Hij is aan het werk, Hij beweegt waar wij geen beweging in krijgen, Hij verandert levens en redt. God gelooft in het Zuiden, jij ook?

 

Gebed gevraagd

  • Openheid van de wijk naar de kerk en naar God.
  • Voor de alpha cursus, en met name dat God mensen voorbereidt die wij uit kunnen nodigen.
  • Voor het kinderwerk, dat we wegen vinden om de kinderen en ouders te bereiken met het evangelie.
  • Voor de kerstviering in en met de buurt.
  • Een extra kinderwerker voor de maandelijkse kinderclub in de wijk.

 

 

Follow Us

  

De Kerk van de Nazarener is een ANBI erkende instelling. Dat geldt voor alle onderdelen van de kerk, zoals bijvoorbeeld Kinder Adoptieplan (KAP) en de zending (NMI). Klik hier voor meer info.

Contact

Ds. Hans Deventer
Zuideinde 22
1541 CD Koog aan de Zaan

www.kvdn.nl

info@kvdn.nl

Zoeken